Wyzwania informatyki bankowej 2018

red. Andrzej Kawiński i Andrzej Sieradz

Bank przyszłości = ludzie + ich potrzeby i rosnące wymagania. Cała reszta to tylko i aż technologie. Dziś, kiedy klient bankowy, nie tylko ten korzystający z bankowości prywatnej i dedykowanej, z łatwością może „zagłosować nogami” i wybrać innego dostawcę (a PSD2 to dopiero początek!), technologie decydują bardziej niż zwykle o tym, czy, w jakim zakresie i na jak długo pozostaniemy przy swoim banku. Bankowość to obecnie, w skali globalnej, sektor o wartości 135 bilionów dolarów. Z ciekawością obserwuję ucieczkę do przodu w wykonaniu tych banków, które postanowiły samodzielnie lub w dużych wspólnych przedsięwzięciach zainwestować w rozwiązania blockchainowe. Obecnie technologia blockchain jak i inne rewolucjonizują bowiem bankowość, obiecując szybszy, bezpieczniejszy i tańszy sposób przesłania pieniędzy typu peer-to-peer, nie wymagający pośredników. Korzyści z nowych technologii to już nie tylko bank dostępny w komórce 7/24, ale i bank tani (szczególnie w transakcjach transgranicznych) i szybki (obsługujący błyskawicznie nasze bardzo dynamiczne życie). Czas na przeformułowanie strategii konkurencyjnych jest teraz, gdy jeszcze tradycyjna bankowość jest wspierana przez konserwatywne nastawienie większości użytkowników, ale młode pokolenie na zmiany w bankach nie będzie chciało czekać. Pozwólmy biznesowi na dialog z administracją i regulatorem w szwajcarskim czy brytyjskim duchu – rolą państwa jest mitygować ryzyko ale i wspierać konkurencję i najlepszy konsumencki wybór. Prezentowana publikacja porusza najbardziej istotne aspekty technologiczne współczesnej bankowości.

Centrum Myśli Strategicznych
ISBN: 978-83-945091-4-9